Kirker er i stigende grad ældrevenlige

februar 28, 2018

Hvordan kan en kirke være ældrevenlig, tænker man måske. Er den ikke allerede ældrevenlig – er det måske ikke mest ”de ældre”, der bruger kirken? Altså går i kirke mere end blot juleaften, til bryllup, begravelse og barnedåb? Jo, det er det måske nok. For det er nok i højere grad en generation, der altid har været mere vant til, at kirken er en naturlig del af livet. Der er de yngre generationer nok lidt bagud. For tiderne har ændret sig, og kirken har nok ikke fået den højeste prioritet i en moderne, dansk hverdag. Det er der simpelthen ikke nok tid til, når fuldtidsarbejde og hele familiens fritidsinteresser samt socialt samvær er veloverstået. Og med alle de indtryk og stimulanser, vi bliver bombarderet med fra alle kanter nu om dage… Ja, så kan det måske virke lidt kedeligt at tage i kirke – en almindelig, kedelig søndag.

Heldigvis har man i kirker rundt omkring i landet for længst lagt mærke til den tendens. Og valgt at gøre noget ved det. Man tager mange steder nye initiativer for at lokke alle generationer i kirke. Nogle gange en generation ad gangen. Man laver nye, spændende, hyggelige arrangementer i kirken – for eksempel med anderledes musik/ en koncert, mad eller andre happenings.

Kirken for alle generationer

Alle de nye tiltag lader til at være en meget positiv måde at tænke kirken ”om” på. Ikke kun for de yngre generationer, men også for de ældre, der nok er de mest garvede kirkegængere. For de er jo stadig mere end velkomne. Både til den almindelige gudstjeneste, men også til særarrangementer. Her kan der være lejlighed til at møde andre ældre til en hyggelig sammenkomst, og der er lejlighed til at være social. Man hører desværre ofte om ældre, der bliver ensomme – måske efter at være blevet enke, og her kan kirken spille en rolle. Hjælpe med at udfylde et tomrum og komme ovenpå igen.

Den moderne kirke

Men det er ikke kun ved de bløde værdier, den moderne kirke er god til både yngre og ældre generationer. Efterhånden, som man holder kirkerne ved lige og tager nye tiltag, bliver de også rent fysisk bedre egnet til de ældre. Lydanlæg i kirken, så alle kan høre, hvad der bliver sagt, tiltaler de fleste generationer. Men det er i særdeleshed en fordel for dem, hvis hørelse ikke mere er, som den har været. Der er også gulvbelægningen i kirken, hvor der efterhånden er fokus på et jævnt og behageligt underlag. På den måde bliver der taget hensyn til for eksempel kørestolsbrugere eller blot dårligt gående. Så kan man som ældre roligt tage en god stok i hånden og trave i kirke – uden at skulle bekymre sig om skæve, ujævne underlag.

En anden ting, der er kommet mere fokus på i kirkerne rundt omkring i landet, er servicen. Det, at føle sig velmodtaget og velkommen i kirken, ser ud til at være blevet moderne. Og har man glemt at tage en salmebog med til bænken, kan det være, der kommer en kirketjener med en. Jo, god service virker for både yngre og ældre generationer. Også i kirken.

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *