2 anlæg der udnytter kirkens plads

februar 23, 2016

Vi skal alle sammen tænke over hvordan vi forbruger af de ressourcer vi har fået givet – jorden skal jo gerne holde mange generationer fremover.

Ligeledes skal vi også i disse krisetider tænke over hvad vi bruger vores penge på – en krone sparet er en krone der kan bruges til at godt formål, til at hjælpe nogen der har brug for det. Som kirke har man måske en særlig forpligtelse for at gå foran med det gode eksempel, og derfor finder du her i artiklen 2 anlæg der både passer bedre på miljøet og sparer penge – og som er særligt gode for kirker.

Jordvarmeanlæg

Det første anlæg der er tale om her er et jordvarmeanlæg. Måden sådan en anlæg fungerer på er at man bruger jordens egen varme til at opvarme vandet, der så efterfølgende kan blive brugt i radiatorer, til vask, osv. For at et jordvarmeanlæg skal være rigtig effektivt kræver det at man har lidt plads, og her er sognet et oplagt sted at gøre det, da mange sogne vil have en have eller en græsplæne tilknyttet tæt på, hvor jordvarmeanlægget kan installeres. Et jordvarmeanlæg bliver tjent ind på få år, og så sparer man op til 75% CO2 i forhold til andre opvarmningstyper – og særligt for en kirke, der som regel har et stort opvarmningsbehov, er det virkelig noget der gør en forskel.

Solcelleanlæg

Det næste anlæg man kan installere er et solcelleanlæg, som kan producere strøm. Et solcelleanlæg fungerer på den måde at man putter nogle solceller på taget, og de vil så efterfølgende omdanne solens stråler til strøm som man enten kan bruge selv, eller sende tilbage ud i el-netværket. Særligt kirker har store tage der vil være oplagte at kunne bruge til at installere solcelleanlæg på.

Man kan selvfølgelig diskuttere om man kan bruge Herrens bygning til at producere strøm, men vi mener at selvom det ændrer det æstetiske udtryk på kirkens tag er det ikke noget der ændrer ved det som foregår inde i kirken, og da det er til et godt formål og ikke tjener andre interesser (reklamer ville f.eks. også give kirken penge den kunne bruge til almisser, men her ville det også tjene et andet formål, og man kan ikke både tjene Gud og Mammon) er der ingen grund til ikke at gøre det – alle vinder på det, og man vender sig hurtigt til hvordan det ser ud.

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *